Grace Bullen «bryter» vei for jentene
Syv av ti som starter egen virksomhet er menn. De fleste brytere er også menn. Nå viser Grace at også jenter kan satse på bryting
Grace Bullen lar resultatene snakke for seg selv. De sier mer enn ord.
Hennes siste bragd er bronsemedaljen hun tok i VM i Beograd i september, og med den sikret hun seg også plass i OL i Paris i 2024.
Før det hadde hun to EM-titler, hun har vært nordisk mester tre ganger og vunnet fire norgesmesterskap.
Noen må vise vei
På veien dit har Grace hatt flere forbilder, både innenfor bryting og på andre områder.
– Rollemodeller er viktig å ha. Noen må vise vei, sier hun.
Grace har samtidig funnet ut at presset blir mindre hvis hun sammenligner seg med seg selv heller enn med andre. Derfor har hun også seg selv som forbilde.
– Men mange andre har inspirert meg. Jeg har vært omgitt av sterke mennesker. Noen har tatt medaljer jeg ønsket å ta selv, sier hun mens konkurranseinstinktet lyser i øynene hennes.
Grace er kanskje den mest kjente, men ikke den eneste norske kvinnen som har markert seg internasjonalt i den sterkt mannsdominerte sporten. Bryting ses fortsatt på som en guttesport, og det er ingen hemmelighet at Grace og andre har kjent på forskjellsbehandling.
Disiplin og utholdenhet
Det er heller ikke slik at 28-åringen alltid har vært best. Som ung følte hun seg i skyggen av søsteren sin. De var begge aktive i Fredrikstad bryteklubb Atlas.
– Hun var et større talent enn meg, men jeg var mer disiplinert og utholdende, forklarer hun.
Grace sto på og har så langt aldri gitt opp. Hun trente uansett og målrettet, og det har gitt resultater.
Jenter må «pushes» og heies på
«Hvorfor ikke bli best?»
Men hun tror flere unge jenter hadde vært motivert til å satse hvis de hadde hatt noen som pushet og heiet og sa «hvorfor ikke bli best?».
– Det kan være det som tenner kampviljen i en ung jente. Treneren jeg hadde i Fredrikstad var slik. Han trodde dette kunne gå, og da trodde jeg det jeg det også.
Kanskje er hun også lik moren sin, Regina Yangi, som hun beskriver som en usedvanlig sterk kvinne.
– Jeg er så stolt av mamma! Valgene hun måtte ta før og etter at vi kom fra Eritrea og hit! Jeg vet ikke om jeg kunne ha gjort det samme, men hun har vist at du kan få til det meste bare du tror på deg selv.
Kamp også utenfor matta
Den lærdommen trengte hun da hun kjempet det som kanskje har vært hennes tøffeste kamp hittil. Den foregikk ikke på brytematta. Den var mot hennes eget forbund. Hun opplevde at de ikke ville legge til rette for at hun kunne bli en enda bedre bryter frem mot VM i Beograd i år og mot OL i Paris i 2024.
Resultater åpner dører
– Nå er alt bedre. Men da det sto på gjorde det meg frustrert, og jeg var i en periode langt nede mentalt sett. Nå ser jeg at jeg ikke burde vært det, for grunnen til at jeg ikke fikk gjennomslag var at jeg på den tiden ikke klarte å «snakke» resultatmessig, sier hun.
Med det mener hun at det er lettere å bli hørt når du har en gjev medalje hengende rundt halsen. Det har hun nå. Fra både EM og VM. Og kanskje snart fra OL også.
Menneskene rundt betyr alt
Uansett så førte uenigheten til at den tøffe jenta i 2022 «tok skjeen i egen hånd» og flyttet til Georgia. Der har hun siden trent med det georgiske landslaget, som hun tidligere hadde kommet i kontakt med via Instagram.
– Det er viktig å ha den riktige treneren og støttende mennesker rundt seg, sier hun.
Trener sammen med menn
Den etter hvert så meritterte bryteren har hele tiden representert Norge. Det har aldri vært snakk om noe annet. Men treneren betalte hun selv for i 2022, og det gjør hun delvis ennå.
Alle hun trener sammen med nå er menn. Georgia har ikke kvinnelandslag i bryting.
– Det gjør ikke noe. Disse gutta støtter og motiverer meg som om jeg skulle ha vært én av dem, så takk og lov at jeg fant dem – og for sosiale medier som gjorde det mulig, sier hun henrykt.
Og opplegget funker. Det er VM- og EM-medaljene samt OL-plassen bevis på.
Lang vei til likestilling i idretten
På spørsmålet om hvor hun mener likestillingen er kommer kortest i Norge, peker den erfarne bryteren på idretten.
Det er også bakgrunnen for at hun er med i «Like Muligheter», et verdiprosjekt hvor noen utøvere, ulike særforbund og samarbeidspartnere har gått sammen for å sikre jenter like gode rammebetingelser som gutter. Hun kjenner sin egen gren best.
– Norge kunne hatt flere gode kvinnelige brytere hvis det hadde vært lik satsing på begge kjønn, hevder hun.
Jentene trenger å bli sett
Grace håper nå at både medaljene og kampene hun har tatt skal bidra til at jentene som kommer etter henne kan føle seg like sett som guttene. Også av mediene.
– Mange av oss kvinnelige utøvere er så vant til å ikke komme i mediene at vi ikke bryr oss, men det skal vi! Ellers får ikke jentene som kommer etter oss kvinnelige forbilder. Derfor må vi gjøre det enda bedre enn guttene. Da er det lettere å få oppmerksomhet, poengterer hun.
Kilde for tallene: Nye undersøkelser som DNB har
Se intervjuet med Grace
Hør på Grace Bullen snakke om hvordan det er å være et forbilde og hva hun syns er viktig blant forbilder. Dette er en inspirerende historie fra Grace som et forbilde og hvor hun ber deg fortsette med det du gjør og ikke gi opp. Ikke glem hvorfor du startet med det du trives med.