Valuta og renter fra A til Å
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om valuta og renter.
Rentene påvirker valutakursene og motsatt, lær mer om renter og valuta på denne siden.
Hva er renter og kronekurs?
En rente kan defineres som kostnaden ved å låne penger, altså prisen du betaler for å låne.
Renten er som regel oppgitt prosentvis av det totale beløpet du låner.
En rente kan også være en inntekt. Det er avkastningen du får når du sparer enten på konto eller i rentefond eller andre rentebærende verdipapirer.
Eksempel på lånerente:
Du tar opp et lån på 100 000 NOK til 4 prosent årlig rente. Det betyr at du må betale 4000 NOK i året for å få låne pengene. Når du låner er renten en årlig kostnad du må betale.
For å lære om forskjellen på nominell og effektiv rente, se svar under eget spørsmål.
Eksempel på sparerente:
Når du sparer på bankkonto eller investerer i rentepapirer er det du som låner ut pengene dine. Renten er da pengene du får som betaling for utlånet. Hvor høy rente du kan få varierer mellom ulike typer bankkontoer, eller ulike typer rentepapirer. Når du låner ut blir renten en inntekt.
En styringsrente er en rente fastsatt av en sentralbank for å påvirke økonomien i et land. Renten kan settes ned for å stimulere til vekst, eller opp for å dempe vekst i landets økonomi.
Målet for en sentralbank er å holde økonomien relativt stabil. Renten er deres "våpen" for å få dette til.
Les mer om vekst og inflasjon lenger ned.
Sentralbanken tilbyr banktjenester til bankene i landet. De tilbyr både lån og plassering av kapital. Norges Bank er sentralbanken i Norge og tilbyr tjenester til norske banker, som DNB.
Styringsrenten kan brukes for å stimulere til vekst
Styringsrenten satt av Norges Bank kan f.eks brukes for å stimulere til vekst i næringslivet. Ved å senke styringsrenten kan bankene låne billig fra sentralbanken og låne videre til privatpersoner og bedrifter. Lavere rente gjør det mer attraktivt å investere i nye prosjekter og arbeidsplasser. Det gjør det også mer attraktivt for forbrukere å låne til bolig eller andre kapitalvarer.
Styringsrenten kan brukes for å dempe vekst
Sentralbanken kan også øke styringsrenten for å dempe forbruk, investeringer og lån av penger. Årsaken kan være at man ikke ønsker for høyt forbruk er at det igjen kan lede til for høy prisstigning på varer og tjenester. Noe som igjen vil drive opp lønningene og kostnadsnivået i et land. Blir kostnadsnivået for høyt sett opp mot andre land, er det uheldig for landets konkurranseevne. Et annet ord for prisstigning er inflasjon. Les mer om inflasjon på Wikipedia.
Sentralbankens styringsrente virker inn på økonomien via virkningen på renten i pengemarkedet, i Norges tilfelle NIBOR. Pengemarkedsrenten påvirker valutakursen og de rentene som bankene tilbyr kundene.
Du kan lese mer om styringsrenten på Norges Banks nettsider.
NIBOR er forkortelse for Norwegian Interbank Offered Rate.
NIBOR er kort forklart renten norske banker er villig til å låne hverandre penger for. NIBOR beregnes og publiseres hver dag klokken 1200 fra Oslo Børs.
NIBOR brukes som referanse ved fastsettelse av rentene på finansielle instrumenter og avtaler i norske kroner (NOK)
Effektiv og nominell rente er begreper som brukes når man låner penger.
Nominell rente
Den nominelle renten er prosentsatsen du må betale for lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente (pro anno, eller p.a., som betyr per år).
Effektiv rente
Den effektive renten er hva du betaler til slutt etter at alt av gebyrer og andre kostnader i forbindelse med lånet er tatt med. Denne oppgis også som en prosentsats, normalt noe høyere enn den nominelle. Enkelt sagt er effektiv rente = nominell rente pluss andre kostnader, regnet om til prosent. Effektiv rente er den faktiske prisen på lånet.
Hvorfor er effektiv rente høyere på små lån enn på store lån?
Hvis du har brukt vår Boliglånkalkulator så har du kanskje lagt merke til at den effektive renten stiger jo mindre lånebeløp du legger inn. Det virker kanskje ulogisk, men årsaken er at størrelsen på etablerings- og termingebyrer er de samme uavhengig av om du søker stort eller lite lån, gebyret vil altså utgjøre en større prosent av et lite lån enn av et stort. Og det regnes inn i det vi kaller "den effektive renten".
Sammenlign derfor alltid bankenes effektive rente, ikke den nominelle, når du søker lån!
Kronekursen er enkelt forklart prisen på den norske kronen, målt opp mot andre valutaer.
Kronekursen viser hvor mange norske kroner du får for en enhet av en annen valuta, og motsatt.
Kronekursen varierer mot ulike andre valutaer og beveger seg hele tiden.
Er kronekursen for norske kroner mot amerikanske dollar eksempelvis 8.5, betyr det at du må betale 8.50 kroner for 1 dollar. Prisen for en vare som koster 10 dollar ved kronekurs 8.5 mot USD vil da bli: 10 * 8.5 = 85 NOK.
Hva betyr det at kronen styrker eller svekker seg?
Hvis kronen styrker seg betyr det at du må betale mindre for en annen valuta enn du måtte da kronen var svakere. La oss si at prisen for en dollar har sunket fra 8.5 til 8.0 kroner. Koster noe 10 dollar etter en sånn kronestyrkelse betyr det at du kan kjøpe amerikanske varer rimeligere målt i norske kroner*.
10*8 = 80 kroner, for samme varen som over.
Dersom kronen svekker seg betyr det at prisen for en annen valuta har blitt høyere. Den norske krona har med andre ord svekket seg om prisen for en dollar har økt fra 8.5 til 10.0 kroner.
10*10 = 100 kroner, for samme varen som over.
Når kronekursen styrkes betyr det at vi kan kjøpe varer i utlandet billigere. Når kronekursen svekkes blir det dyrere å handle i utlandet.
Bedrifter som ønsker å selge varene sine i utlandet ønsker en svak krone for at varene deres skal være billigere og dermed mer attraktive for kjøpere.
Bedrifter som må eller vil kjøpe varer i utlandet ønsker en sterk krone slik at varene skal være så billige som mulig for dem.
*Alle som vil handle noe i et annet land, må handle i det landets valuta. Etterspørsel etter et lands varer og tjenester påvirker med andre ord valutakursen.
Kronekursen påvirkes av tilbud og etterspørsel etter den norske kronen.
For å investere eller plassere penger i Norge, må utenlandske personer veksle til norske kroner.
Dersom mange har lyst til å investere i Norge, og dermed må kjøpe kroner, styrker kronekursen seg. Og motsatt.
Enkelt forklart vil kronekursen stige når det er flere kjøpere enn selgere av kronen. Er det flere selgere av kronen, vil kursen svekke seg mot andre valutaer.
Høyere renter i Norge enn i andre land kan være et forhold som gjør det attraktivt for utlendinger å plassere penger i f.eks norske obligasjoner. Pengeplasseringene settes da i Norge framfor i andre land med lavere rentenivå. Høye norske renter kan derfor bidra til at kronen styrker seg.
Den samme effekten kan vi se av en høy oljepris, fordi en høy oljepris vil tiltrekke seg utenlandske investorer til norsk oljeindustri. Investeringer i Norge betyr også behov for norske kroner.
En lav oljepris, eller lavere norske renter enn i andre land, vil derimot normalt svekke kronekursen.
Hva betyr ord og forkortelser i valutahandel?
Betalingsvalutaen er valutaen som står skrevet sist i valutaparet. Eksempel: NOK er betalingsvalutaen i valutaparet EURNOK og kursen forteller derfor hvor mange NOK man må betale for å motta en EUR.
Varevalutaen er valutaen som står skrevet først i et valutapar. For eksempel vil EUR være varevalutaen, den valutaen man kjøper (eller selger), i valutaparet EURNOK.
Det finnes to kurser man må forholde seg til når man handler valuta:
Bid-kursen: Kursen du blir tilbudt å selge på til et gitt tidspunkt (kursen der andre er villige til å by),
Ask-kursen: Kursen du er tilbudt å kjøpe på til et gitt tidspunkt (kursen andre er villige til å selge på)
Et marked som stiger og er preget av et positivt sentiment blir omtalt som et ”bull” marked.
Et marked som faller og er preget av et negativt sentiment blir omtalt som ”bear” marked.
Tilsvarende kan en markedsaktør omtales som enten å være ”bull” eller ”bear” mot markedet, en aksje, eller en valuta avhengig av om han eller hun ser positivt på utsiktene eller ikke.
FOREX og FX er forkortelser for Foreign Exchange, eller valutaveksling. FX-markedet er med andre ord et annet ord for valutamarkedet.
Valutahandel er en form for spot-handel. Det vil si at etter du har fullført en handel mottar valutaen du har kjøpt på konto, normalt mottar du valutaen etter handelsdag + to virkedager.
Fysisk levering av valuta brukes for å beskrive at valutaen man har kjøpt har kommet inn på konto. Har du behov for valuta for å gjøre en betaling i utenlandsk valuta ønsker du "fysisk levering". Leveringen skjer som regel ikke fysisk i sedler eller mynter, men som en overføring til valutakonto.
Spekulanter i valutamarkedet er ikke interessert i fysisk levering av valuta, men eksponering i markedet for å utnytte kurssvingninger. Derfor lukker de posisjonene sine og åpner dem igjen på daglig basis for å utsette den fysiske leveringen. Denne prosessen kalles rullering av posisjoner.
Gearing innebærer å låne penger av banken for å få mer penger å investere for. Ved gearing av et innskudd på marginkonto vil man kunne handle for større beløp enn innskuddet i seg selv. Ved et innskudd på 100 000 NOK med gearingfaktor på 25x, vill du eksempelvis kunne ta posisjoner for opp mot 2.500.000 NOK.
Årsaken til at aktører kan ønske å geare investeringene sine er at svingningene i valutamarkedene som oftest ikke er like store som for eksempel i aksjemarkedet.
Det er alltid høy risiko forbundet med gearing. Jo større gearing, jo større risiko for å tape hele kapitalen man skyter inn (eget innskudd).
Likviditet handler om hvor enkel tilgang man har til en en valuta. Dersom det er få selgere og kjøpere er markedet tynt, og kan svinge mer når aktørene handler. Mer handelsvolum betyr mer likviditet. Sagt på en annen måte: Det er enklere å få kjøpt og solgt i et marked med mange kjøpere og selgere. Forskjellen mellom bid- og ask-kursen er gjerne mindre i et likvid marked.
Valutamarkedet er normalt meget likvid.
En åpen posisjon kan når som helst lukkes ved å gjøre den omvendte handelen (en motforretning).
Har du f. eks. kjøpt 100 000 EUR og betalt i NOK, kan du selge 100 000 EUR og få betalt i NOK for å lukke posisjonen.
I det posisjonen lukkes avsluttes posisjonen og resultatet av stengingen bokføres mot marginkontoen. Ved å lukke posisjonen er du ikke lenger eksponert mot kursendringer.
Margin er et uttrykk som brukes i forbindelse med valutahandel som er gearet. For å kunne geare må du først gjøre et innskudd til en marginkonto som belastes når du tar gevinst eller tap.
Margin er altså egenkapitalen (innskuddet) som kreves på en marginkonto.
En marginkonto er en konto som opprettes av banken ved etablering av en valutahandelstjeneste. Innskuddet på denne kontoen fungerer som sikkerhet for kundens valutaposisjoner. Resultater av kundens valutaposisjoner avregnes mot marginkonto hver virkedag. Slike kontoer pantsettes normalt ved inngåelse av avtale om valutahandel.
Marginhandel er handel med basis i innskudd på marginkonto. Slik handel innebærer at du kan ta en eller flere valutaposisjoner, delvis ved bruk av egenkapitalen din og delvis med lånte penger.
Gjennomsnitt av bid- og ask kursen (kjøps- og slagskursen).
I en valutahandelstjeneste får du normalt en posisjonsoversikt. Her finner du informasjon om utførte handler, alle åpne posisjoner og kontinuerlig oppdatert informasjon om beholdningen på marginkonto.
En spot-handel er en valutatransaksjon som handles i dag, med oppgjør to dager frem i tid.
En «Stop Loss» ordre kan brukes for å sette en øvre grense for hvor mye du er villig til å tape i en posisjon.
Dersom du kjøper 100 000 EURNOK på 1.22 og setter en stop loss på 1.20 vil posisjonen lukkes i markedet på dette nivået uten at du trenger å gjøre noe.
Dersom du ligger short (har solgt 100 000 EURNOK) tjener du penger på kurssvekkelse. Du vil med andre ord tape penger dersom kursen styrker seg. Stop loss ligger derfor over nivået du har solgt på dersom posisjonen er short.
Vi anbefaler våre kunder å bruke Stop-loss aktivt. Årsaken til dette er at uforutsette bevegelser kan oppstå til alle døgnets tider, og dermed resultere i store tap uten bruk av stop-loss ordre.
En «Take profit» ordre kan brukes for å sikre gevinsten på en åpen posisjon.
Dersom du kjøper 100 000 EURNOK på 1.22 og setter en take profit på 1.24 vil posisjonen lukkes i markedet når dette nivået nås, uten at du trenger å gjøre noe. Du sikrer deg dermed gevinsten uten å måtte gjøre noe aktivt.
Dersom du ligger short (har solgt 100 000 EURNOK) tjener du penger på kurssvekkelse. Du vil med andre ord tape penger dersom kursen styrker seg. "Take profit" ligger derfor under nivået du har solgt på dersom posisjonen er short.
Urealisert gevinst eller tap er en endring på "papiret". Først når du lukker posisjonen din (selger eller kjøper), vil gevinsten eller tapet bli reelt.
En valutakonto er en konto for regelmessige inn- og utbetalinger i utenlandsk valuta.
En kurs som angir vekslingsforholdet mellom to ulike valutaer. Eksempelvis hvor mange kroner du må betale for en dollar.
To valutaer som handles ved at man kjøper den ene og selger den andre danner et valutapar.
Eksempelvis: EURNOK
Den siste valutaen i valutaparet, her NOK, angir hvilken valuta det kjøpes med. EURNOK-kursen viser altså hvor mange kroner du må betale for en Euro.
I det du handler et valutapar får du en åpen posisjon, eksempelvis ved å kjøpe EUR og selge NOK. Så lenge du sitter på denne posisjonen, altså beholder Euroene dine, vil verdien på den kjøpte valutaen svinge med kursene. Du vil da sitte med et tap eller en gevinst på denne posisjonen fortløpende.
Spørsmål og svar om rentesetting - market making
Dag-til-Dag Markedsrente representerer en standardisert og nøytral rentefastsettelse for den enkelte valutasort. Renten kvoteres daglig til fastsatte tidspunkter i markedet for den aktuelle valutaen.
Dersom banken benytter annen kilde, vil denne representere en rente som publiseres og som er alminnelig brukt i markedet for den aktuelle valutasort. For valuta der det ikke eksisterer en offisiell fiksing eller et velutviklet marked for renter, er banken tvunget til å sette renten selv.
Se oversikten på denne siden, eller her.
I de fleste land med et velutviklet rentemarked er det satt opp et panel av utvalgte banker som hver åpen bankdag kvoterer en rente for ulike tidsperioder. Disse rentene kalles en "Dag-til-dag markedsrente". Ut i fra rentene som er oppgitt av bankene beregner panelet en rente for hver av de ulike tidsperiodene, dette blir da fiksingrentene i den aktuelle valuta. For eksempel for USD heter rentefiksingene EFFR.
Her finner du en oversikt over dag til dag-markedsrenter i ulike valutaer/land.
Dag-til-Dag Markedsrente endres daglig, gitt åpen bankdag i den aktuelle valuta.
I prinsippet kan alle valutaer være tilknyttet Dag-til-Dag Markedsrente, men det er ikke alle som er knyttet til en offentlig fiksing daglig i de enkelte valutamarkedene.
Med BID menes den renten en bank er villig til å betale for et innskudd for en gitt tidsperiode. Med ASK menes til hvilken rente en bank er villig til å låne ut penger/gjøre et innskudd hos en annen bank for en gitt tidsperiode. Differansen mellom BID og ASK for samme tidsperiode kalles SPREAD.
Thomson Reuters er et internasjonalt nyhetsbyrå. I dag abonnerer nesten alle nyhetsorganisasjoner på tjenester som gir finansiell informasjon. Reuters Kobra 3000 blir benyttet for å finne oppdatert nyhetsinformasjon, kontinuerlig oppdaterte renter og valutakurser samt å hente historikk fra offentlig finansiell informasjon.
Reuters Instrumental Code er en unik kode som Thomson Reuters benytter for å identifisere markedsdata. Denne koden kan benyttes av alle som abonnerer på nyheter fra Reuters til å finne siste oppdaterte tall og historisk informasjon. For eksempel er RIC for 3M NIBOR, OINOK3MD=
Endringen av kilde og tidspunktene for fiksing har ingen økonomisk effekt på lang sikt, verken for banken eller kunden.
Referanserenten er nøytralt satt (DNB har ingen innvirkning på den). Kunden kan gå inn selv å lese renten daglig, samt ta ut lister over historiske renter. Renten er dessuten mer stabil over tid.
Grunnlaget er tilgjengelig på følgende internettsider:
USD: https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/openmarket.htm
EUR: http://www.euribor-rates.eu/
SEK: http://www.riksbank.se/sv/Rantor-och-valutakurser/Sok-rantor-och-valutakurser/
GBP/ Sonia Interest Rate Benchmark SONIA administreres av Bank of England og blir publisert kl. 09.00 påfølgende virkedag i London.
JPY Bank of Japan beregner og publiserer TONAR. Klikk her for Bank of Japan: TONAR (Engelsk)
CHF: Swiss Average Rate Overnight (SARON) er et gjennomsnitt av rentesatser over natten som refererer til sveitsiske franc CHF. Klikk her.
NZD: RBNZ OCR - Reserve Bank of New Zealand Official Cash Rate. RBNZ OCR - noteringer
Valutahandel og betaling til utlandet
Vi tilbyr valutahandelstjenesten DNB MET til bedrifter som har kontinuerlig behov for å kjøpe og selge valuta - les mer om DNB METog bestill tilgang her.
Betalingsoppdrag til utlandet kan utføres via nettbanken dnb.no.
Logg inn i nettbank på vanlig måte og finn "betaling til utlandet" i menyen.
Ved transaksjoner som overstiger 1 million kroner, kan vekslingskurs avtales for oppdraget. Om dette ønskes: Kontakt en av våre valutameglere på telefon +47 24 16 90 90.
Ved betalinger over grensene med beløp tilsvarende mer enn NOK 100.000 (i utenlandsk valuta eller norske kroner), skal det rapporteres til skattemyndighetene. I slike tilfeller skal det oppgis informasjon om hva beløpet gjelder.
Tilleggsinformasjonen rapporteres ved at du supplerer transaksjonen med en betalingsartskode. Du må også oppføre en kort tekst oppgi hva overførselen gjelder.
Fullstendig oversikt over kodene finner du på skatteetatens side
Det er vårt ansvar som bank å rapportere dette inn, så vi gjør det for deg.
Valutaregisterloven pålegger banker og finansinstitusjoner å rapportere alle grensekryssende transaksjoner til Skatteetaten. Rapporteringskravet gjelder både bedriftskunder og personkunder.
Du kan lese mer om skatterapportering av grensekryssende transaksjoner i våre vilkår
Ved grensekryssende transaksjoner med verdi på NOK 100.000 eller mer, må en kode for type betaling legges til overføringen.
Oversikt over betalingskoder finner du på skatteetatens sider.
Kontaktinformasjon valuta og renter
Er du på jakt etter:
- Overførsel til utlandet
- Åpning av valutakonto*
*Merk: Valutakonto for privatpersoner er verken en spare- eller plasseringskonto, og heller ikke ment for valutaspekulasjoner. Valutakonto er for privatpersoner som får inntekter/honorarer i utenlandsk valuta eller trenger en konto for driftsutgifter ifbm. eiendom i utlandet. Dokumentasjon om dette kreves.
Ta kontakt med DNB kundeservice på telefon +47-915-04800 eller på e-post til 04800@dnb.no
DNB tilbyr ikke kjøp og salg av utenlandske sedler, og setter heller ikke kurs på kontantsalg.
Er dere på jakt etter:
- Åpning av valutakonto*
- Valuta ifbm overførsel til utlandet
*Merk: Valutakonto er en innskuddskonto i annen valuta enn NOK. Kontoen tilbys bedriftskunder som har løpende inntekter og utgifter i fremmed valuta og der transaksjonene skjer i form av betaling overførsel utland. Dokumentasjon kan kreves.
Ta kontakt med DNB Bank på telefon +47-915-04800 eller på e-post: kundesenter.bedrift@dnb.no
Sted Telefon
Oslo: +47 24 16 90 80
Bergen: +47 56 13 27 20
Bodø: +47 75 52 99 06
Innlandet: +47 62 54 14 85
Kristiansand: +47 38 14 61 64
Stavanger: +47 51 84 04 30
Tromsø: +47 77 64 76 35
Trondheim: +47 73 87 49 82
Tønsberg: +47 33 01 73 80
Ålesund : +47 70 11 69 85