• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Flytte hjemmefra?
  • Hvor vil du bo?
  • Førstegangskjøper?
  • Første deltidsjobb
  • Veien til lappen
  • Studentlivet
  • Først fulltidsjobb

Endelig student!

Står studiene for tur? Det er spennende tider som ligger foran deg, men det kan også være litt skummelt å bli student for første gang.

Vennegjeng som smiler og ler i parken

Studentøkonomi

Når du skal bli student, kan det være smart å være litt ekstra flink med pengene dine. Uten en fast inntekt kan det være en utfordring å få studielånet til å vare hele måneden. Derfor gjelder det å planlegge, prioritere riktig, og kanskje gjøre noen små endringer i vanene sine.

Med litt innsats kan du unngå å gå tom før neste utbetaling, samtidig som du har litt ekstra til både uventede utgifter og morsomme opplevelser!

Prioriter det viktigste

Få oversikt over faste utgifter som husleie, strøm og mat. Lag et budsjett, så vet du hvor mye som er igjen til overs

Jobb ved siden av studiene

Deltidsjobber gir både ekstra inntekt og nyttige erfaringer. Husk å søke aktivt – det verste som kan skje, er at du får et nei

Lei ut ting

Har du utstyr som klær, telt eller verktøy liggende? Lei det ut og tjen skattefritt opptil 10.000 kroner i året

Sett konkrete sparemål

Definer hva du sparer til, som en ferie eller en bufferkonto. Lag egne kontoer for ekstra motivasjon! Dette kan du enkelt gjøre i mobilbanken til DNB

Selg det du ikke bruker

Rydd opp hjemme og selg unna unødvendige eiendeler. Det kan være overraskende mye penger å hente

Ikke bry deg om FOMO

Si nei til dyre sosiale arrangementer. Foreslå heller billige alternativer som filmkveld hjemme

Kutt ting du ikke trenger

Trenger du tre strømmetjenester? Del med venner og spar penger. Dropp den kaffen på vei til skolen eller jobben

Studentrabatt

Spør om rabatt der du handler – mange steder tilbyr redusert pris til studenter. Hvis du er mellom 18 og 28 får du egne fordeler som Ung-kunde i DNB

Se fordeler
Ung dame på hjemmekontor

Lån fra Lånekassen

Når du skal begynne å studere, kan det hende du får behov for stipend og lån fra Lånekassen for å få økonomien til å gå rundt. Når du søker om lån og stipend fra Lånekassen, er det viktig å forstå hvordan søknadsprosessen fungerer. Du bør også vite hvor mye du kan få, og hva som kreves for at deler av lånet kan bli omgjort til stipend.

Hvordan søke om lån?
Det er viktig å søke om stipend og studielån tidlig slik at du får det du trenger til riktig tid. Du søker enkelt ved å logge inn på Lånekassens nettside med BankID, fylle ut søknadsskjemaet for stipend og lån, og legge til nødvendig dokumentasjon. Til slutt sender du inn søknaden og signerer avtalen digitalt etter du får tilbudet.

Hvor mye får du i lån og stipend?
Hvor mye støtte du får fra Lånekassen, avhenger av om du bor hjemme eller for deg selv, og om du studerer fulltid eller deltid. Du får penger til å dekke viktige utgifter som husleie, mat og bøker. Støtten kan være opptil 137 900, der 60 prosent er lån, og 40 prosent kan bli omgjort til stipend hvis du består studiene dine.

Se studielånet ditt i mobilbanken

Har du Studielån i Lånekassen kan du til en hver tid se hvor mye du har igjen å betale i mobilbanken. Slik gjør du det:

  • Logg inn i mobilbanken, trykk på "Meg" og gå inn på "Lån og kreditt"
  • Her vil Lånekassen dukke opp, som du kan velge å legge til
  • Bla deg gjennom innføringen fra Altinn og gi samtykke
  • Etter samtykke vil studielånet dukke opp som en egen post under "Lån og kreditt"
Nathaniel og Connie sitter på en benk og snakker

Dette må du vite om studiegjeld

Husk at studielånet faktisk skal tilbakebetales. Det kan også påvirke hvor mye du får i boliglån.

Gjennom studietiden er det lurt å holde et øye med hvor stor gjeld du har og hvor mye du kan forvente å måtte betale tilbake til Lånekassen i måneden når du er ferdig med å studere. Du finner denne informasjonen under «Dine sider» på Lånekassen sine nettsider.

For å få minst mulig i studiegjeld bør du passe på å få omgjort det du kan av studiegjeld til stipend. I dag kan du få opptil 40 prosent av basisstøtten omgjort til stipend, som betyr at du slipper å betale det tilbake.

Usikker på om du har valgt riktig studie?
Det er helt greit å være usikker på hva du vil jobbe med, men å ta tilfeldige fag eller bli værende på et studie du ikke liker kan fort bli dyrt. Jo lenger du studerer, jo mer gjeld kan du ende opp med. Er du usikker på om du har valgt riktig? Ta en prat med en veileder på studiestedet ditt.

Hvor mye kan du forvente å få i samlet studiegjeld?
Hvor mye du vil sitte igjen med i studiegjeld vil variere ut fra blant annet:

  • hva slags skole du går på
  • hvor lang utdanning du tar
  • om du gjennomfører graden din
  • du bor borte eller hjemme
  • du studerer i utlandet

Lag budsjett

Start med å skrive ned inntektene dine, som stipend og lån. Lag deretter en liste over utgiftene dine, inkludert faste kostnader som husleie, strøm og mat. Dette gir deg en oversikt over økonomien din.

Lag et budsjett

Ta med alle kostnader

Husk å ta med både faste utgifter og annet som dukker opp, for eksempel klær, transport og sosiale aktiviteter. Slike kostnader kan være vanskeligere å forutsi, så vær forberedt på at de kan dukke opp.

Del opp utgiftene

Del opp utgiftene dine i nødvendige og unødvendige kategorier. Prioriter det som er viktig for deg, slik at du kan bruke pengene mer effektivt og spare til ting du ønsker deg senere.

Spar litt her og der

Som student kan det være vanskelig å spare, men selv små beløp kan hjelpe. En liten buffer hjelper ved uventede kostnader, som en ødelagt mobil eller ekstra regninger. Prøv å sette av litt hver måned.

Sjekk ut Morsom Sparing

Hvordan betale en regning?

Som student kan økonomien være stram, og å utsette regningsbetalingen kan gjøre det enda vanskeligere. Sørg for å betale regningene før forfall for å unngå ekstra gebyrer og problemer. Sett opp en påminnelse i kalenderen din, slik at du husker å betale i tide!

Slik gjør du det: Åpne mobilbanken eller nettbanken din, skriv inn KID-nummeret og beløpet, og klikk på "Betal". Det er så enkelt! Hvis du ønsker automatiske betalinger, kan du opprette en AvtaleGiro.

Venninner ser film

Hvor ønsker du å bo som student?

Når du skal finne et sted å bo som student, finnes det flere alternativer. Du kan bo hjemme, leie en hybel/leilighet nær studiestedet, eller søke om plass i studentbolig. Mange velger også å bo i kollektiv, noe som kan være både billigere og mer sosialt. Uansett hva du velger, er det viktig å ha en leiekontrakt som inkluderer depositum og oppsigelsestid. Dette gir deg trygghet og oversikt over hva som gjelder dersom du ønsker å flytte ut.

Innboforsikring
Selv om det kanskje ikke er det første du tenker på som student, kan forsikringer være viktige å ha. Innboforsikring dekker eiendelene dine hvis noe skulle skje, som tyveri eller vannskader.

Les mer om innboforsikring

Studere i utlandet?

Mange unge drar utenlands for å fylle på med kunnskap, nye venner og opplevelser. Her er 10 tips til hva du bør ordne før du reiser:

Søk støtte fra Lånekassen

Når du har fått plass på skolen du ønsker, søk om studiestøtte tidlig. Lånekassen kan dekke skolepenger og levekostnader, men beløpet varierer etter land og skole. Lag et budsjett for å få oversikt over utgiftene dine

Pass og studentvisum

Sjekk om du trenger studentvisum. I EU er det vanligvis ikke nødvendig. Husk også å ha et gyldig pass og ta en kopi i tilfelle du mister det

Lag et budsjett

Sett opp et budsjett for både inntekter og utgifter, inkludert skolepenger, bolig og reise. Dette gir oversikt over hva du må spare før avreise

Spar ekstra penger

Spar litt hver måned for å ha en økonomisk buffer. Små grep i hverdagen kan gi store gevinster over tid

Bestill flybilletter tidlig

Planlegg reisen i god tid for å finne rimelige billetter. Husk at Lånekassen gir støtte til reiseutgifter

Overføre fag

Sjekk om du kan få overført noen fag fra Norge. Får du overført fag kan det redusere skolepengene

Bolig og depositum

Spar til depositum og undersøk hvor du vil bo. Del bolig med andre for å kutte kostnader, og sjekk bruktmarkedet for rimelige møbler

Ha riktig forsikring

Du trenger reiseforsikring som dekker hele oppholdet, samt innbo- og ulykkesforsikring. Helsetrygdekortet gjelder kun i EØS-land

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB