• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Flytte hjemmefra?
  • Hvor vil du bo?
  • Førstegangskjøper?
  • Første deltidsjobb
  • Veien til lappen
  • Studentlivet
  • Først fulltidsjobb

Tut og kjør! Veien til lappen

Veien til førerkortet krever litt planlegging, øvelse og innsats. Her er alt du trenger å vite.

Ung dame med bil

Klar for førerkortet?

Å ta lappen er en stor milepæl som åpner mange dører – fra å kunne kjøre til skolen eller jobben, til å ta spontane turer med venner. Før du kan starte opplæringen må du ha fylt 16 år.

Før du tar lappen for personbil må du gjennom fire steg:

  • Trafikalt grunnkurs: Om du er under 25 år må du gjennom et 17-timers kurs som gir deg grunnleggende kunnskap om trafikksikkerhet – et must før du kan øvelseskjøre.
  • Grunnleggende kjørekompetanse: I andre del av grunnkurset lærer du å håndtere bilen med trygghet, slik at du kan fokusere på veien.
  • Trafikal del: I den tredje delen av kurset får du et dypdykk i ulike trafikantgrupper, effektiv og miljøvennlig kjøring, risikoredusering, og forbikjøring. Denne delen varer rundt 4 timer.
  • Avsluttende opplæring: Forbered deg på førerprøven med et intensivt 13-timers sikkerhetskurs som gir deg all den kunnskapen du trenger for å lykkes.

Etter dette er du klar for øvelseskjøring!

Kvinne som kobler ladeledning til elbilen

Hvor mye koster det å ta lappen?

Hvordan og hvor mye lappen koster variere ut fra hva slags førerkort du ønsker å ta. Å ta lappen kan være dyrt, og det er en del ting du må gjennom. Det er blant annet kjøretimer, trafikalt grunnkurs, glattkjøring, langkjøring, teoriprøven og selve oppkjøringen.

Alt om førerkortet har regnet ut at det koster ca 30 000 kr å ta lappen med vanlig personbil, mens det koster mellom 8000 kr og 15 000 kr for mopedlappen.

Men det å ta lappen trenger ikke å koste skjorta! Lag en plan for hvordan du skal spare til førerkortet. Begynn med å lage et budsjett for kjøretimer, teoriprøve og oppkjøring.

Start sparing til lappen så tidlig som mulig. Et godt tips er å spare litt og litt hver måned. Du kan starte et eget sparemål i mobilbanken hvor du kun sparer til lappen. Sett av små summer hver måned, så merker du så vidt at du sparer. Du kan også spare til lappen i en egen konto.

Hvorfor ta lappen? Lappen gir deg større fleksibilitet og frihet i hverdagen. For de som har mindre godt kollektivtilbud eller lang vei til skole eller jobb, kan det være en stor fordel.

Øvelseskjøring Hvis du kan øvelseskjøre med et familiemedlem, eller en bekjent som er over 25 år og har hatt førerkort i minst fem år, kan du spare mye penger på kjøretimer.

Kjøretimer og rabatt for DNB-kunder
Når du er klar for å starte med kjøretimer, lønner det seg å sammenligne priser og se etter pakketilbud fra ulike kjøreskoler. DNB-kunder får ekstra fordeler gjennom Kör, med rabatter på kjøretimer og forsikring, i tillegg til muligheten til å booke timer, øve på teori, og få oppfølging direkte i appen.

Les mer om Kör
Jente kjører bil

Egen bil?

Når du endelig har fått førerkortet og vurderer å kjøpe bil eller moped, husk at det vil komme ekstra kostnader som bilforsikring, drivstoff og vedlikehold på bilen. Å eie en bil eller for eksempel en moped kan være dyrt, så det er viktig å planlegge for disse utgiftene også. Da er det lurt å ha en bufferkonto.

Bilforsikring: Bilforsikring kan være dyrt, spesielt for unge sjåfører. Forsikringen kan variere i pris avhengig av biltype, ditt kjøremønster, og din alder. Det kan være lurt å sammenligne ulike bilforsikringer for å finne den som passer best for deg.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB