Under pandemien ble Carina permittert.
Da hun fikk midlertidig jobb, valgte hun å investere deler av lønnen i fond og aksjer.
Carinas investorhistorie
Carina van Riesen sitter i den nyoppussede loftsleiligheten i Skien sentrum. Veggene har gått fra hvite til en lun blåfarge, og snart skal kjøkkenet fornyes ved hjelp av oppsparte BSU-midler.
– Jeg startet BSU-sparingen da jeg ble lærling som 17-åring – og syntes det var moro å se at pengene vokste og at jeg fikk skattefradrag. I tillegg hadde jeg en vanlig sparekonto. Jeg har alltid sett på meg selv som flink med penger, men sparingen min var lenge veldig tradisjonell, forteller hun.
I 2016 booket hun derfor en rådgivningssamtale med banken, for å få gode sparetips.
– Etter denne samtalen opprettet jeg et pensjonsfond – Lev Mer. Det har jeg fått 29 prosent avkastning på til nå, som jo er veldig bra.*
* Merknad: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
– Jeg har alltid sett på meg selv som flink med penger, men sparingen min var lenge veldig tradisjonell
Carina er utdannet innen reiseservice, og fikk for to år siden fast jobb som bookingmedarbeider i Hvite Busser i Porsgrunn. Hun flyttet hjem til nabobyen Skien og kjøpte sin første leilighet. Ikke lenge etter ble verden rammet av en pandemi – og brått var Carina permittert. Etter noen måneder ble den usikre situasjonen likevel snudd til noe positivt, da hun fikk midlertidig jobb som smittesporer i kommunen.
– Det ble veldig mye jobbing og overtid, som gjorde at jeg fikk høyere inntekt enn jeg var vant med. I tillegg brukte jeg veldig lite penger siden samfunnet var stengt. Renten på vanlig sparing var også veldig lav. Da valgte jeg å åpne et nytt fond i DNB med høyere risiko, forteller hun.
Valget falt på DNB Aktiv 80 – et kombinasjonsfond som består av 20 prosent rentefond og 80 prosent aksjefond.
– Det er et stort utvalg av fond, så det var litt vanskelig å velge. Men dette fondet var merket som etisk ansvarlig, og var for dem som vil spare langsiktig. Det hadde i tillegg ganske høy risiko. Det er noe jeg kan tåle, og noe som også gjør det artig, mener Carina, som har pensjonisttilværelsen i tankene når hun sparer i fond.
– Jeg tok sjansen, opprettet aksjesparekonto og kjøpte aksjer i ni ulike selskaper
Med ekstra penger til overs valgte Carina i tillegg å hoppe uti aksjemarkedet.
– Jeg leste en artikkel i lokalavisa om lokale firmaer som de trodde på. I tillegg leste jeg om DNBs aksjeanbefalinger, og fikk også noen anbefalinger fra familie. Jeg har ikke noe personlig forhold til selskapene, men vet at de har vært stabile over år. Jeg tok sjansen, opprettet aksjesparekonto og kjøpte aksjer i ni ulike selskaper, forteller hun.
Carina er også opptatt av bærekraft når hun kjøper aksjer, og flere av selskapene er innen grønn teknologi.
– Både fordi bærekraft er viktig i seg selv, men også fordi det rett og slett ikke vil gå bra med bedriftene som ikke er bærekraftige framover, påpeker hun.
I tillegg synes hun det er ekstra gøy å ha aksjer i lokale selskaper.
- Man eier jo en del av bedriften når man kjøper en aksje – selv om jeg er veldig liten i den store sammenhengen.
Nå har hun lyst til å lære mer om aksjesparing.
– Før jeg kjøper flere aksjer, har jeg lyst til å bli enda mer strategisk i valgene mine. Jeg har funnet mye nyttig info på DNBs nettsider, og har også meldt meg på DNB Markets nettbaserte nybegynnerkurs, som blir veldig spennende, forteller hun.