Under pandemien ble Carina permittert.
Da hun fikk midlertidig jobb, valgte hun å investere deler av lønnen i fond og aksjer.
Carinas investorhistorie
Carina van Riesen sitter i den nyoppussede loftsleiligheten i Skien sentrum. Veggene har gått fra hvite til en lun blåfarge, og snart skal kjøkkenet fornyes ved hjelp av oppsparte BSU-midler.
– Jeg startet BSU-sparingen da jeg ble lærling som 17-åring – og syntes det var moro å se at pengene vokste og at jeg fikk skattefradrag. I tillegg hadde jeg en vanlig sparekonto. Jeg har alltid sett på meg selv som flink med penger, men sparingen min var lenge veldig tradisjonell, forteller hun.
I 2016 booket hun derfor en rådgivningssamtale med banken, for å få gode sparetips.
– Etter denne samtalen opprettet jeg et pensjonsfond – Lev Mer. Det har jeg fått 29 prosent avkastning på til nå, som jo er veldig bra.*
* Merknad: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
– Jeg har alltid sett på meg selv som flink med penger, men sparingen min var lenge veldig tradisjonell
Carina er utdannet innen reiseservice, og fikk for to år siden fast jobb som bookingmedarbeider i Hvite Busser i Porsgrunn. Hun flyttet hjem til nabobyen Skien og kjøpte sin første leilighet. Ikke lenge etter ble verden rammet av en pandemi – og brått var Carina permittert. Etter noen måneder ble den usikre situasjonen likevel snudd til noe positivt, da hun fikk midlertidig jobb som smittesporer i kommunen.
– Det ble veldig mye jobbing og overtid, som gjorde at jeg fikk høyere inntekt enn jeg var vant med. I tillegg brukte jeg veldig lite penger siden samfunnet var stengt. Renten på vanlig sparing var også veldig lav. Da valgte jeg å åpne et nytt fond i DNB med høyere risiko, forteller hun.
Valget falt på DNB Aktiv 80 – et kombinasjonsfond som består av 20 prosent rentefond og 80 prosent aksjefond.
– Det er et stort utvalg av fond, så det var litt vanskelig å velge. Men dette fondet var merket som etisk ansvarlig, og var for dem som vil spare langsiktig. Det hadde i tillegg ganske høy risiko. Det er noe jeg kan tåle, og noe som også gjør det artig, mener Carina, som har pensjonisttilværelsen i tankene når hun sparer i fond.
– Jeg tok sjansen, opprettet aksjesparekonto og kjøpte aksjer i ni ulike selskaper
Med ekstra penger til overs valgte Carina i tillegg å hoppe uti aksjemarkedet.
– Jeg leste en artikkel i lokalavisa om lokale firmaer som de trodde på. I tillegg leste jeg om DNBs aksjeanbefalinger, og fikk også noen anbefalinger fra familie. Jeg har ikke noe personlig forhold til selskapene, men vet at de har vært stabile over år. Jeg tok sjansen, opprettet aksjesparekonto og kjøpte aksjer i ni ulike selskaper, forteller hun.
Carina er også opptatt av bærekraft når hun kjøper aksjer, og flere av selskapene er innen grønn teknologi.
– Både fordi bærekraft er viktig i seg selv, men også fordi det rett og slett ikke vil gå bra med bedriftene som ikke er bærekraftige framover, påpeker hun.
I tillegg synes hun det er ekstra gøy å ha aksjer i lokale selskaper.
- Man eier jo en del av bedriften når man kjøper en aksje – selv om jeg er veldig liten i den store sammenhengen.
Nå har hun lyst til å lære mer om aksjesparing.
– Før jeg kjøper flere aksjer, har jeg lyst til å bli enda mer strategisk i valgene mine. Jeg har funnet mye nyttig info på DNBs nettsider, og har også meldt meg på DNB Markets nettbaserte nybegynnerkurs, som blir veldig spennende, forteller hun.
Se Video
Carina snakker om sparing og investering
Carina er ikke redd hvis tallene viser rødt. Hun investerer ikke mer enn hun har råd til å tape og tenker langsiktig når det kommer til investeringer.
– Jeg er bare en småsparer når det kommer til aksjer, og ser at jeg har masse å lære – det er jo en helt ny verden.
I DNB Spare-appen følger Carina med på utviklingen. Med penger plassert i aksjer og fond, har hun også blitt vant til å se svingninger i verdien.
Carinas fem beste investeringstips:
- Lag deg et budsjett, slik at du ser hvor mye du kan sette av til sparing og investering hver måned. Prioriter først en god buffer på en vanlig sparekonto. Selv har jeg alltid 50 000 kroner tilgjengelig.
- Ikke invester mer enn du har råd til å tape i aksjemarkedet, og ikke bli stresset av svingninger i markedet. Det vil det alltid være.
- Sett deg godt inn i bedriftene du ønsker å investere i, og velg gjerne bedrifter som har vært stabile over flere år. Det finnes mye god informasjon på DNBs nettsider.
- Opprett aksjesparekonto. Da kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å måtte betale skatt underveis.
- Bruk DNB Spare-appen. Den er veldig oversiktlig, og gjør det enkelt å kjøpe og selge aksjer og fond, og å følge med på utviklingen.
Mens stadig flere rundt henne begynner å investere i fond, opplever hun at mange blir overrasket når de hører at hun har kjøpt enkeltaksjer.
Selv trodde hun også lenge at investering ikke var noe for henne.
– Jeg tenkte lenge at det var noe typiske finansfolk drev med. Nå tenker jeg heller: «Hvorfor skal det ikke være noe for meg?» Det er jo så lett tilgjengelig. Det handler egentlig bare om å sette seg litt inn i ting, og gjøre det. Og det er superenkelt å opprette aksjesparekonto.
Tidligere satte hun av 2000–3000 kroner i måneden til sparing og investering. Etter å ha kjøpt leilighet og bil, har hun rundt 1000 kroner til overs hver måned. Og dem vil hun gjerne plassere smartest mulig. Nå er hun tilbake i den faste jobben, og har valgt å øke den månedlige fondsparingen.
– Det er kjempegøy å se at pengene vokser, og helt sprøtt å tenke på hvor liten innsats som skal til, fastslår hun.
Bryting, økonomi og investering
Les historienAnn-Helen investerer i barnas fremtid
Les historien*Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.