• Chatbot
  • Kundeservice

Kundeavtale privat og bedrift

Ønsker du å handle verdipapirer må du ha en kundeavtale (MiFID). Skal du handle for en bedrift må du i tillegg ha et gyldig LEI-nummer.

Tegning av kundeavtale på PC.

Privatpersoner behøver kun fylle ut avtale for handel via aksjemegler. Bedriftskunder må også ha kundeavtale, og denne kan bedriften registrere i nettbank eller via skjema du finner her.

Har du ikke kundeavtale for verdipapirhandel fra tidligere, registrer kundeavtale under. Skal du handle på vegne av en bedrift, må bedriften i tillegg ha et LEI-nummer før handel kan skje. Les mer om LEI her.

MERK! Hvis din bedrift ønsker å handle via aksjemegler i DNB Markets, trenger vi Kundeavtale (MIFID) utfylt. Det er unødvendig å fylle ut avtalen dersom du eller bedriften skal handle aksjer selv i nettbank.

Hva er MiFID og MiFIR?

EU-regler for å beskytte investorer

Reglene er innført i Norge gjennom Verdipapirhandelloven og gjennom forskrifter.

Hvorfor kundeavtale?

Det er lovpålagt å kjenne sin kunde, slik at riktige produkter kan tilbys. Bakgrunnen er MiFID, et EU-regelverk som ble innført i 2007 og skjerpet i 2014. Regelverket skal beskytte investorer mot feilinvesteringer. Både privatpersoner og bedrifter må derfor ha kundeavtale. Bedrifter må i tillegg ha et LEI-nr.

Bedrifter må i tillegg opprette LEI

Bedrifter må i tillegg til kundeavtale, skaffe seg et identifikasjonsnummer (Legal Entity Identifier, eller LEI), før handel kan skje. LEI opprettes ikke hos oss, men hos tilbydere av LEI. Vi har lagt lenker til ulike tilbydere på vår informasjonsside om LEI.

Skjemaer, kundeavtaler og LEI

To menn og en kvinne som ser på en avtale. Illustrasjonsfoto MiFID kundeavtale.

En kundeavtale eksisterer for å beskytte investorer mot feilinvesteringer.

Hva står i kundeavtalen?

Enten du skal handle som profesjonell investor, på vegne av din bedrift eller som privatperson, må du oppgi dine opplysninger i kundeavtalen for verdipapirhandel, før handel kan skje. Gjennom kundeavtalen får vi inn riktige opplysninger om deg eller din bedrift, samtidig opplyser vi deg om risikoen ved å handle med verdipapirer.

Opplysningene du oppgir skal hjelpe oss å klassifisere deg som kunde, slik at vi tilbyr produkter til en risiko du kan tåle.

Som bedriftskunde trenger du i tillegg et LEI-nummer for handel med derivater og verdipapirer. Du trenger ikke etablere LEI-nummer om foretaket kun handler i fond.

LEI (Legal Entity Identifier) er en global standard for unik identifikasjon av en juridisk enhet, et slags internasjonalt organisasjonsnummer.

Les mer om kundeklassifisering her.

Kort om MiFID I og MiFID II

DNB Markets som systematisk internalisator

MiFID II innførte en handelsforpliktelse for visse instrumenter, eller aksjer, som skal kunne handles på en markedsplass eller hos en såkalt systematisk internalisator (SI). DNB Markets fungerer som SI på en rekke finansielle instrumenter. Listen over hvilke instrumenter vi tilbyr finner du ved å klikke på knappen under.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB