Egenkapital til boliglån
Når du skal kjøpe bolig, trenger du egenkapital.
Hva er egenkapital, og hvor mye trenger jeg?
Egenkapital er de pengene du selv må stille med når du kjøper en bolig, altså den delen av kjøpesummen som ikke er boliglån.
For å kjøpe bolig, må du som regel ha minimum 10 prosent av kjøpesummen i egenkapital. Det betyr at vi vanligvis maksimalt kan låne deg 90 prosent av pengene til boligkjøpet. Legger du sammen størrelsen på lånet du kan få pluss din egenkapital, finner du ut av hva du maksimalt kan kjøpe bolig for – din låneevne, som du også kan beregne i kalkulatoren for låneevne.
Husk likevel at for å få et boliglån, må du i tillegg ha økonomi til å betale de månedlige kostnadene og en ryddig betalingshistorikk som viser at du betaler regningene dine. Den beste måten å finne ut hva du kan kjøpe bolig for, er å søke om et helt uforpliktende finansieringsbevis.
Boliglån uten egenkapital?
Selv om du som regel må ha 10 prosent av en boligs verdi i egenkapital for å kunne kjøpe den, finnes det muligheter for deg som mangler penger på konto.
Ung-milliarden
I DNB har vi noe vi kaller Ung-milliarden. Mange unge opplever at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, ofte på grunn av høyt krav til egenkapital. Med Ung-milliarden kan du få boliglån, selv om du mangler noe av egenkapitalen til boligkjøpet.
Selv om DNB som bank må forholde seg til kravene til lån i Norge, det som kalles utlånsforskriften, kan vi likevel vike på noen av kravene til noen kunder hvert halvår – også egenkapitalkravet. Ung-milliarden fungerer slik at vi låner ut to milliarder ekstra i året, til unge som ikke møter hele kravet til egenkapitalen for sitt boligkjøp.
Kausjonist
Mange kommer seg inn på boligmarkedet ved hjelp av en kausjonist. En kausjonist er noen som stiller som garanti til banken om å betale en annens boliglån hvis en selv ikke klarer det. På den måten trenger du ikke nødvendigvis å ha egenkapital til bolig selv.
Den vanligste måten å være kausjonist på, er det som kalles realkausjonist. Da stilles egen bolig som sikkerhet for en annes boliglån. Mange foreldre velger å hjelpe barna inn på boligmarkedet på denne måten. Siden de gjerne har nedbetalt store deler av sitt eget lån, har de ledig sikkerhet banken kan ta pant i.
En person kan også være kausjonist ved å stille sikkerhet med penger på konto. Kontoen med penger kan da sperres frem til boliglånet er nedbetalt til avtalt sum.
Slik bygger du egenkapital raskere
Å komme seg inn på boligmarkedet krever oftest en solid egenkapital, men det finnes flere smarte måter å spare den opp på.
Sparing i BSU (boligsparing for ungdom)
BSU-sparing er en av de beste sparemåtene for deg som er ung og ønsker å spare til bolig. Du får både en god rente på sparepengene dine og skattefradrag hver år, samtidig som pengene er satt av til boligkjøp.
Har du fylt opp BSU-kontoen eller kan ikke spare i BSU, finnes det andre høyrentekontoer du kan vurdere å spare i.
Fond og aksjer
Fondssparing og aksjer gir mulighet for høyere avkastning, men det er lurt å tenke langsiktig og være klar over risikoen som følger med å investere pengene sine slik.
Skaff deg en inntekt
Det er lurt å ikke bare leve på studielån eller være avhengig av økonomisk støtte fra foreldre eller andre. En jobb eller en annen inntektskilde gir deg større frihet og kontroll over egen økonomi. Har du mulighet, er det smart å sette av litt til boligsparing – selv små beløp kan vokse over tid og bidra til egenkapitalen din.
Foreldrehjelp
Mange unge får hjelp av foreldre for å komme i gang med egenkapitalen. Det kan for eksempel være gjennom forskudd på arv, eller ved at foreldre stiller som kausjonist eller medlåntaker. Foreldrehjelp er blitt ganske vanlig, men husk at det krever tillit og klare avtaler.
Kjøpe bolig sammen med noen
Få en enklere vei inn på på boligmarkedet ved å kjøpe bolig med en venn, søsken eller kjæreste.
Kjøpe bolig?
Det er mange gode råd du kan ta med deg på egen boligreise – fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din egen bolig.