Meny

Sparing på konto

Kvinne sitter i sofa med mobil
Sparer du til en buffer, ferie eller noe du drømmer om. Her finner du mange sparemuligheter og gode råd til å komme i gang. 
Sparing på konto
 • Trygg spareform
 • Fleksibel sparing
 • Godt utvalg sparekontoer 
 
Trenger du pengene innen kort tid er sparing på konto et godt og fleksibelt alternativ.
Dette er våre sparekontoer du kan velge mellom:
Buffer
Buffer
Har du en buffer hvis vaskemaskinen ryker eller du opplever en uforutsett inntektsnedgang? 
Sparekonto
Sparekonto
Sparekonto er et fleksibelt alternativ om du sparer til ferie, en ekstra trygghet eller noe du ønsker deg. 
Superspar - fast spaing hver måned
Superspar
Sparer du til ferie eller noe du drømmer om? Med Superspar er det 12 gebyrfrie uttak og krav til spareavtale. 

» Les mer om superspar
Fastrenteinnskudd
Fastrenteinnskudd
Har du mulighet til å binde sparepengene dine og få en bedre rente? 

» Les mer om fastrenteinnskudd
BSU
BSU
Start din drøm mot din egen bolig. Spar 25.000 kroner i året og få skattefradrag på 5000 kroner. 

» Les mer om BSU
Sparekonto Pluss
Sparekonto pluss
Sparekonto Pluss er kontoen for deg som ønsker å sette til side mer enn 500.000 kroner og få en bedre rente på sparepengene dine.  
Hvordan komme i gang
Det er enklere å holde oversikt når pengene dine ikke står på samme konto som du har bankkort på. Setter du opp fast månedlig sparing, går sparingen av seg selv. Start sparing til ulike formål, en sparekonto til ferie og en bufferkonto til reservepenger. Hvilken sparing du trenger er avhengig av din livssituasjon. Det koster deg ingenting å ha flere kontoer. 

1. Sett deg et sparemål

Før du begynner, bør du tenke gjennom hva du ønsker å spare til. Trenger du en buffer, sparer du til en opplevelse, eller har du et mer langsiktig perspektiv? I tillegg bør du ha en formening om hvor mye sparemålet ditt vil koste, og hvor mye må du spare i måneden for å nå det. Vær realistisk! 

2. Få oversikt

For å kunne spare må du vite hva pengene dine går til. Bruker du mobilbanken, finner du dette enkelt under funksjonen "Pengebruk". Er du innlogget i nettbanken, finner du den samme funksjonen under "Min økonomi". Begge steder blir forbruket ditt sorteret i poster, slik at du raskt får oversikt over hvor de store pengeslukene dine er. 

3. Bestem deg for hvor du vil kutte

Nå vet du hva du bruker penger på, og hva du ønsker å spare til. Hva er sparepotensialet ditt og hvor går det an å kutte? Bestem også hvor mye du skal klare å kutte, slik at du får en konkret plan for sparingen din. 

4. Finn tiltakene

 • Mat og drikke: Lag en middagsplan for uken, planlegg for rester. Gå gjennom kjøleskap, fryser, skuffer og skap og skriv en handleliste før du tar turen til butikken.  
 • Avtaler: Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper. 
 • Abonnementer: Hvilke strømmetjenester, telefon og trening kan du leve uten, eller kan korte ned på? Kan du samle noen abonnement til familieløsninger?
 • Klær og sko: Vær prisbevisst, og betal ikke mer enn du må. Eller hvorfor ikke kjøpe brukt? Lag en liste på mobilen over det du trenger så du kan være på utkikk etter tilbud. 
 • Personlig pleie: Må du fikse hud, hår og negler så ofte? Trenger du de dyreste merkene? Og kanskje du kan vente en ekstra uke før hvert frisørbesøk? 
 • Ferie: Her er det mye å spare ved å være ute i god tid og bruke søkemotorer som sammenligner priser. Leilighet er ofte rimeligere enn hotell, og gjør at du kan lage en del av maten hjemme. Kan du spare penger på å ikke sjekke inn bagasjen din? Fyll på vannflaske når du skal ut å fly og husk at lokaltoget er billigere enn flytoget. 
 • Transport: Sjekk ut om det lønner seg å leie bil i stedet for å eie. Tar du kollektivt, sjekk om det vil lønne seg for deg med enkeltbillett eller måneds-/årskort. 
 • Sportsutstyr: Selg unna. Kan du leie eller kjøpe brukt? Særlig til barn er det mye å spare her.  
 • Hus og hjem: Selg unna før du går til innkjøp av noe nytt eller brukt. Skal du kjøpe møbler, hvitevarer, seng og andre store ting bør du forhandle om pris. Spør om et tilbud fra flere og de vil konkurrere om å gi deg den beste prisen. Dette gjelder også om du skal kjøpe byggematerialer.

5. Få pengene vekk fra kontoen din

Nå som du vet hvor mye du skal spare, bør du sette opp faste spareavtaler som gjør at pengene ikke står tilgjengelig på kontoen din. Er sparemålet ditt kortsiktig? Da bør du spare på en sparekonto slik at pengene er tilgjengelig. Har du et langsiktig mål på over fem år, som pensjon, kan fond være et godt alternativ.
 
» Les mer om sparing i fond her
 
For å få mest mulig hjelp på veien anbefaler vi deg å laste ned og ta i bruk appen Spare. Her kan du enkelt sette opp både korte og lange spareavtaler og følge med på sparingen underveis.
 

6. Lag et budsjett

Et budsjett gir deg kontroll over pengebruk og gjør det enklere å holde seg til spareplanen. Sett opp inntekten din og alle utgiftene dine, etter at du har skrelt bort der du skal spare. Sett også opp en post for sparingen. 
Spare-appen
Spare-app logo
Spare er appen som hjelper deg å holde oversikt over alt du sparer på konto, i aksjefond, aksjer eller til pensjon. 
Hvor mye må du spare?
Kalkulator
Er du usikker på hvor mye du skal spare og hvor lenge du trenger å spare?