• Chatbot
  • Hjelp og veiledning
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Sparing til barn

Ønsker du å sikre barna dine økonomisk når de en gang skal ta steget inn i voksenlivet? Vi hjelper deg i gang!

Smilende familie i hjemmet

Hvorfor er det viktig å lære barna dine om sparing fra tidlig alder? Barn som lærer om sparing og hverdagsøkonomi fra ung alder, vil være mer forberedt til å håndtere sin egen økonomi som voksne.

5 sparetips til barna

1. Lær barna om sparing: Snakk med barna om økonomi og verdien av penger. Lær barna om sparing, og at det er lurt å sette av en del av pengene til noe de ønsker seg. Du kan oppmuntre dem til å spare litt av pengene de får til konfirmasjon, bursdager eller julegaver.

2. Gi lommepenger: La barna få mulighet til å tjene egne penger ved å gjøre små jobber i hjemmet eller nabolaget. Gi faste lommepenger hver uke eller måned, og la dem selv bestemme hvordan de vil bruke pengene.

3. Gi barna en belønning for sparing: Gi barna en liten belønning når de har spart opp en viss sum. Dette kan motivere til videre sparing og lære barna å sette seg mål og jobbe mot dem.

4. Involver barna i planlegging av innkjøp: Involver barna i planleggingen av store og små innkjøp, som for eksempel en ukeshandel, en ferie eller ny tv. La dem bidra med idéer til hvordan dere kan spare penger og planlegge hvordan dere kan nå målet sammen.

5. Vær et godt eksempel: Vær et godt eksempel for barna ved å være bevisst på din egen pengebruk og prioriteringer. Snakk åpent om økonomi og viktigheten av sparing, og vis at du selv er villig til å sette av penger til noe du ønsker deg.

Kom i gang på 1,2,3

Den største fordelen ved å starte sparing til barna allerede når de er små, er at selv mindre beløp får god tid til å vokse sammen med barna over mange år.

Med fast månedlig sparing på konto eller i fond kan selv små beløp vokse over tid. Før du starter sparing til barn er det noen hensyn du må ta:

1. Skal du spare i barnets eller foreldre sitt navn?

Du bør tenke gjennom hvorvidt du vil spare til barna i eget navn eller i barnas navn. Det er fordeler og ulemper med begge deler:

2. Hvor lenge skal du spare?

Hvor lenge pengene skal stå kan være avgjørende for hvilket sparealternativ du bør velge. Sparing til barn vil som regel være langsiktig sparing. Dersom du tenker 10-20 år frem i tid, kan sparing i et aksjefond være en fornuftig spareform å vurdere. Ønsker du pengene lett tilgjengelig kan sparing på konto være et godt alternativ.

Mor og barn på gulvet

Sparing på konto

Sparing på konto kan være lurt om det er kort tid til du vil bruke pengene eller at du ønsker pengene lett tilgjengelig.

Planter som spirer

Sparing i fond

Sparing til barn vil som regel være langsiktig sparing. Dersom du tenker 10-20 år frem i tid, kan sparing i et aksjefond være en fornuftig spareform å vurdere. Det finnes flere alternativer til hvilke fond du kan velge.

3. Kom i gang!

Nå har du bestemt deg hvilken spareform du ønsker og om du skal spare i ditt eller barnet sitt navn. Slik kommer du i gang:

Sparing i barnets navn:

Mor og barn pusser tenner

Barnas Sparekonto

Med Barnas Sparekonto får du en fleksibel sparekonto for barn mellom 0 - 18 år.

  • Opprett Barnas Sparekonto
Jenter som sitter i sofa

Boligspar Ekstra

Boligsparing til barn er et godt alternativ til kontosparing. Kontoen har en grense på totalt 300.000 kroner. Du kan starte sparing til barn i Boligspar Ekstra fra barnet er 0 år. Fra barnet fyller 18 år, vil barnet selv disponere kontoen.

Gave

Fond i gave

Du kan velge mellom 16 fond som kan gis i gave til barnet. Du bestemmer selv om du vil sette inn et engangsbeløp eller starte månedlig sparing. Minstebeløpet er 100 kroner.

Far og sønn

Aksjesparekonto for barn

Med Aksjesparekonto for barn kan du spare i aksjer og fond i barnets navn.

Sparing i foreldres navn:

Planter som vokser

Fond

Ønsker du å spare i ditt navn kan du selv velge hvilket fond du ønsker å kjøpe. De fleste fond har et minstebeløp på 100 kroner og du kan velge om du vil spare et fast beløp inn til fondet du velger hver måned. Hvis du vet hvilket fond du ønsker, gå direkte til kjøp fond under.

Mann med laptop

Aksjesparekonto

Alle som sparer i fond med mer enn 80% aksjer bør ha en Aksjesparekonto. Kjøp, selg eller bytt aksjefond uten at det utløser skatt underveis.

Kickstart sparingen med Morsom Sparing!

Hvorfor ikke spare til barna når du trekker kortet, har fått feriepenger eller impulsspare når du har penger til overs?

Bilde av noen som sitter på gulvet med Spare-appen på mobil

Last ned Spare og kjøp fond i appen!

I Spare kan du enkelt kjøpe fond og samle all sparingen din på ett sted.

Ofte stilte spørsmål om sparing til barn

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB