• Chatbot
 • Hjelp og veiledning
 • Finn ditt DNB-kontor
 • Avtal møte

Viktig å huske på til reisen

Ta med deg de viktigste økonomiske rådene med på reisen.

Økonomiske reiseråd

Bruk av kort på reise

Visste du at du alltid bør velge lokal valuta når du bruker kortet i utlandet? Du får nemlig bedre kurs hvis du betaler i lokal valuta og ikke i norske kroner.

Les mer om valuta ved kortbruk i utlandet

Tre venner på togstasjonen

Tips til kortbruk på reise

Betal med kredittkort i utlandet

I utlandet er det tryggest å betale med kredittkort. Da kan du sjekke at beløpet stemmer før du betaler regningen som kommer i ettertid. I tillegg er det sikrere å bruke og gir deg flere rettigheter enn bankkortet.

Ved å bruke kredittkortet på reise vil du

 • slippe tom konto i tilfelle svindel
 • lettere få pengene tilbake ved reklamasjon
 • få gebyrfrie varekjøp og god valutakurs
 • unngå reserverte beløp på egen brukskonto
 • få rentefri betalingsutsettelse
 • kunne utnytte rabatter kredittkortet gir deg

Betaler du minst halvparten av reisens transportkostnad med ditt Mastercard får du automatisk reiseforsikring på reisen.

Priseksempel Pluss Mastercard
Nom.rente 18,60 %, eff.rente 20,27 %, kr 30.000 o/12 mnd. Kostnad: kr 3.108. Totalt: kr 33.108

Ta alltid med to kort

Det er alltid kjekt å ha en reserveløsning. Det blir raskt trøblete å få tak i penger til ferien om du plutselig skulle miste lommeboka.

Med både Visa-kort og Mastercard med på tur, er du på den sikre siden. Oppbevar bankkortene adskilt slik at du unngår å miste begge kortene om du skulle rote bort eller bli frastjålet lommeboka.

Har du mistet kortet? Sperr kortet ditt umiddelbart om det er på avveie. Kort kan sperres og erstattes i mobil- og nettbanken, eller ved å ringe oss på 915 04800 (+47 915 04800).

Betal i lokal valuta

Velg alltid lokal valuta når du bruker kortet i utlandet. Du får bedre valutakurs hvis du betaler i lokal valuta og ikke i norske kroner.

Mange minibanker, butikker, restauranter og andre steder du bruker bankkort gir deg valget, eller velger valuta for deg, når du skal betale. Da bør du bruke eller endre til lokal valuta, eller "no conversion".

I vår valutakalkulator kan du sjekke dagens valutakurser.

Bli varslet når kortet blir brukt

Du kan velge å bli varslet med en SMS hver gang kortet ditt benyttes, ved betalinger over et visst beløp, eller når forbruket har nådd en gitt grense. Aktiver slike varslinger i nettbanken før du reiser.

Husk at vi har gode sikkerhetsløsninger som gjør det trygt å bruke kortet ditt, og at du har et meget godt forbrukervern om uhellet skulle være ute.

Unngå Valutasmell i utlandet

Se tipsene

Ordliste for bruk av kort på reise

Pass opp for kortsvindel

Ikke la kortet ditt komme på avveie.

Ikke la ekspeditør eller kelner ta med kortet, bli heller med bort til betalingsterminalen dersom denne er et annet sted i lokalet. Ta vare på kvitteringer, og sjekk de opp mot nettbanken når du kommer hjem. Dobbeltfakturering for tjenester er en kjent svindelmetode.

Er kortet ditt tapt må det sperres umiddelbart.

Du kan sperre kortet selv i nettbanken eller mobilbanken. Du kan også starte en chat med oss, eller ringe oss på 915 04800.

Utnytt kredittkortet på ferien

Ta ikke ferien på krita, men utnytt de mange fordelene som kredittkortet gir deg.

Les mer om kredittkort på ferie

Skal du ha med store beløp på reisen?

Har du med deg valuta for mer enn 25.000 kroner, må du melde ifra til Tollvesenet.

Hvis du skal ha med deg valuta tilsvarende mer enn 25.000 kroner til eller fra Norge, må du melde ifra til Tollvesenet. Det gjelder også andre betalingsmidler, som for eksempel gavekort.

Det er ikke ulovlig å ha med seg valuta for mer enn 25.000 kroner så lenge du melder fra om det til Tollvesenet før reisen. Du skal ikke betale avgift av beløpet.

Du deklarerer beløpet ved å fylle ut et deklarasjonsskjema.

På vei ut av Norge leverer du skjemaet på nærmeste tollkontor i forbindelse med selve utreisen. Ved reise inn til Norge, må du gå på rød sone og levere skjemaet der.

Melder du ikke fra, risikerer du å måtte betale straffegebyrer av hele beløpet eller bli politianmeldt. Les mer på Toll.no

Ta med deg banken på reise

Det er praktisk å ha tilgang til dine banktjenester når du er på farten.

BankID på app

Et mobilt alternativ til kodebrikken, så slipper du å ha med kodebrikken når du er på farten.

Skal du betale regninger eller overføre penger når du reiser, er det praktisk å logge inn i nett- eller mobilbanken med BankID på app.

BankID-app

Bruk Mobilbanken

Ha full kontroll på økonomien i ferien eller på reise med mobilbanken.

 • Lynrask sjekk av saldo
 • Sperr og åpne kort
 • Se hva du har brukt penger på
 • Overfør beløp mellom kontoer
 • Betal regninger med en gang
Fordeler med mobilbank

Ta oppgjøret på Vipps

En genial måte å dele utgiftene på: Skal du på helgetur, ferie eller rett og slett bare dele på utgiftene med venner og bekjente over en periode – er dette funksjonen for deg.

Opprett en gruppe og inviter medlemmer. Når alle har lagt til sine utlegg kan Vipps regne ut hvem som skylder hvem penger. Vipps beløpet av gårde når utregningen er ferdig.

Sjekk ut Vipps

Når du kommer hjem

Når ferien er over og du har kommet vel hjem bør du gå gjennom både kontoutskriften og kredittkortfakturaen.

Finn fram til alle kjøp, uttak og les av kvitteringer slik at du kan kontrollere at alt stemmer med kontoutskriften og fakturaen.

Dame som sjekke regninger.
Flyplass
Far og sønn på båt
Service hotel Reise
Dame på flyplassen

Husk gyldig reiseforsikring

Reiseforsikringen gjelder ikke bare for utenlandsreiser. Den gjelder alle typer reiser, uten krav til overnatting. Så fort du setter foten ut døra, er det lurt å ha reiseforsikringen i orden.

Reiseforsikringen dekker rimelige og nødvendige utgifter i forbindelse med skader og tap av gjenstander, samt sykdom og ulykke som oppstår på reise.

I tillegg til reiseforsikring kan du bestille Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som landets egne statsborgere. Helsetrygdkortet kan du ha digitalt eller på papir.

Vær klar over at du uansett bør ha reiseforsikring. I mange land dekker ikke det offentlige utgifter til helsetjenester fullt ut. Ei heller hjemreise når du er syk eller utsatt for ulykke.

Det kan også være lurt å sjekke reiseråd og hendelser til landet du skal reise til.

Finn reiseforsikring

Huskeliste før reisen

Pass, visum og forsikringer

Husk å ha pass, visum og forsikring klart godt før du reiser. Vær klar over at noen land krever at pass og ID er gyldige i seks måneder etter at du kommer hjem, mens andre krever tre måneder. Sjekk dette i god tid før avreise.

Vaksiner

Sjekk hvilke vaksiner du må ta før du reiser til steder der det er fare for å bli smittet av sykdom. Du bør være tidlig ute med å sjekke hva som trengs, nødvendige vaksiner kan trenge tid før de har effekt.

Medisiner

Ordne nødvendige medisiner du trenger under reisen. Du bør alltid ha med deg ekstra medisiner, i tilfellet reisen varer lenger enn planlagt: Det er ikke alltid like lett å få alle typer medisiner i utlandet.

Det kan være lurt å be legen din om et engelsk notat som beskriver sykdommer du har, medisiner du trenger og dosering.

Pakk alltid medisiner i håndbagasjen, da har du best mulig kontroll på de. Husk legeerklæringen din for reseptbelagte medisiner, da går sikkerhetskontrollen enklest mulig.

Håndbagasjen

Pakk håndbagasjen med omhu.

Det du ikke klarer deg uten når du lander må pakkes i håndbagasjen, som for eksempel medisiner, briller og linser.

Dyre gjenstander, som kamera, PC, smykker, solbriller eller klokker pakkes også i håndbagasjen. Da har du best mulig kontroll på tingene dine.

Hva skjer hvis jeg blir syk på reise?

Har du vår reiseforsikring og blir syk eller skadet på ferie i utlandet, kan du ta kontakt med alarmsentralen du har tilgang til gjennom forsikringen din. Kontakt SOS International på tlf. +47 22 96 50 45 eller opprett sak på nett. De er tilgjengelige alle dager, døgnet rundt. De hjelper deg å finne lege og sykehus, og tar hånd om alt det praktiske. Det kan være lurt å lagre nummeret på telefonen din før avreise.

Helseforsikring 2

Ordliste for forsikring på reise

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB