Meny

Kjøp og salg av bolig

sofa i bolig

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bolig. Her får du tips og råd - fra du drømmer om å flytte, til du har nøkkelen til din nye bolig.
Finansieringsbevis
Finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken. Det er fint å ha dette klart før du skal på visning og snubler over drømmeboligen.
Søk om Finansieringsbevis

Egenkapital

Normalt er minimumskravet til egenkapital 15 % av kjøpesummen på boligen. Kjøper du en bolig til kr 2 000 000, betyr et krav om 15 % egenkapital at du må stille med kr 300 000 av kjøpesummen selv. Det er mulig å låne inntil 100 % av kjøpesum med tilleggssikkerhet i for eksempel foreldres bolig.

Finansieringsbevis

Når du har fått innvilget finansiering, vil du få et finansieringsbevis av oss. Beviset garanterer at du har finansiering i orden, slik at du kan delta i en budrunde. Finansieringsbeviset er gyldig i 3 måneder og kan fornyes.

Når du har vunnet budrunden, vil kjøpesum på boligen være grunnlaget for den endelige beregningen på hvor mye egenkapital du må ha og hvor mye boliglånet dekker.

Flytte sammen

Å kjøpe drømmeboligen sammen er en spennende begivenhet i livet, og en stor økonomisk beslutning. Dere må avklare hvor mye egenkapital den enkelte har til å kjøpe bolig for, og hvordan dere skal fordele boliglån og eierandel i boligen.
Finn bolig og tips til visning
Så fort du vet at finansieringen er i orden, kan du begynne letingen etter boliger som passer. Vi har satt opp noen nyttige tips før visningsrunden.

Kjøpe eller selge først?

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Mange synes det er trygt å selge først og kjøpe etterpå, da vet man eksakt hva man har å rutte med, og du slipper å betale på to boliger. Men tør du ta sjansen på at drømmeboligen dukker opp i tide?

Hvis du selger først og ikke klarer å kjøpe noe før du må flytte ut av den boligen du nå bor i, kan det bli ganske så krisestemning. Da må du flytte ut alle tingene dine, finne oppbevaringssted og kanskje leie noe midlertidig. Mye styr rett og slett. Derfor er det mange som kjøper først og selger etterpå.

» Les mer om teamet på meglerbloggen til DNB Eiendom

I DNB har vi Dobbel Boligforsikring. Det betyr at du kan forsikre deg mot doble utgifter. Hvis du har boligforsikringen Hus Best eller innboforsikring Best fra DNB, inkluderer den nå Dobbel Boligforsikring.

Selge eksisterende bolig?

Skal du selge eksisterende bolig anbefaler vi å starte med en verdivurdering, slik at du får svar på hva boligen din er verdt i dag. Du vil da få en estimert oversikt over hvor mye boligen din har steget i verdi og dermed hvor mye egenkapital du sitter igjen med ved et eventuelt salg. 

Ønsker du at en lokalkjent megler gjennomfører befaringen, estimerer salgspris og gir et tilbud på å selge boligen? Bestill verdivurdering hos DNB Eiendom i dag!

Visning

Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år?

Sjekk ut hva du syns er viktig før du går på visning:

 • Hvor stor plass trenger du
 • Utsikt fra boligen
 • Støy ute og inne
 • Parkeringsmuligheter
 • Lovlig med dyr
 • Park i nærheten
 • Kollektiv trafikk
 • Fritidstilbud
 • Barnehager og skoler
 • Borettslag,aksjeleilighet eller selveier

Finn din drømmebolig

Vi hjelper deg med å finne drømeboligen gjennom landets største boligkjøpsregister! 

Vi kontakter deg når boliger som tilfredstiller dine krav blir lagt ut i markedet. Dermed har du litt bedre tid enn mange andre på å forberede deg, hvis drømmehuset plutselig skulle dukke opp.

Sjekkliste når du går på visning

Det er mange feller man kan gå i dersom man ikke sjekker boligen grundig. Det er blant annet viktig å sjekke bad, kjøkken, vinduer og elektrisk anlegg. Bruker du hele egenkapitalen til boligkjøp har du ingen reserve til reparasjon eller oppussing. Her finner du en huskeliste over ting du bør spørre om og vite når du skal kjøpe bolig.

Vi anbefaler også at du laster ned appen "Visning" fra DNB Eiendm for å få oversikt over alt fra solforhold, nabolaget til hvordan du kan sjekke for feil og mangler når du går på visning. Appen fungerer hvor som helst i Norge, og er en nyttig app for alle som skal ut på boligjakt.

Husk omkostninger ved kjøp og salg

Ved kjøp av selveierbolig kommer det en avgift til staten (dokumentavgift 2,5%) på toppen av kjøpesummen. Avgift ved kjøp av borettslagsleilighet er langt lavere. Selv om du finner avgiften oppgitt i salgsoppgaven så spør alltid megler i tillegg. Det er viktig å ha full oversikt over totalsum du må ut med ved kjøp.

PS!
Hvis du selger boligen din før du har bodd der selv i minimum 1 år, så må du skatte 28 % av eventuelt overskudd på salg av boligen. Tilsvarende kan du trekke fra 28 % på skatten på et eventuelt tap.

Budrunder
Før du legger inn bud bør du vite mest mulig om boligen du ønsker å kjøpe. Ta deg god tid på visningen, les salgsoppgave, takst og egenerklæringen nøye. Still spørsmål!

Sett en maksgrense

Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at oppussing koster, mer enn du ofte tror. Ikke glem at omkostninger og fellesgjeld kommer på toppen. Hold deg kald. Det kommer alltid flere boliger til salgs.

Ikke by hvis du ikke er 100 % sikker på at du vil bo der. Hvis magefølelsen gir det minste hint om at dette kanskje er helt feil bolig for deg, lytt til den! En bolig er en stor investering og noe du skal leve lenge med.

Hvordan legge inn bud

Ifølge nye regler fra 1.1.2014 skal alle bud, budforhøyelser, aksept og avslag skje skriftlig.

De ulike eiendomsmeglerene tilbyr nå elektroniske løsninger for budgivning på sine boligprospekter.
Alternativt kan du sende budskjema til megler med faks, med MMS eller på scannet inn på e-post.

PS! Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe oss for bekreftelse på finansiering.

Budgivning og frister

Det er greit å begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Første bud skal alltid stå til kl 12:00 dagen etter visning, deretter kan fristene bli kortere og kortere. Det kan være nervepirrende, så husk maksgrensen din!

Aldri mer enn et bud om gangen

By på en bolig av gangen, et bud er juridisk bindende. Vent til en leilighet er solgt og ditt eget bud er utgått på dato før du byr på noe nytt, selv om det ser ut til at du ikke skal få den.
Kontraktsignering
Kontraktsmøtet er et møte mellom megler, kjøper og selger. Her ordner dere det formelle rundt finansieringen og overtagelsen.

En kjøpekontrakt er en skriftlig avtale mellom kjøper og selger. Dere går gjennom kjøpekontrakten nøye og avtaler når eierskiftet skal finne sted.

Kjøpekontrakt er sikkerhet for lånet

Når kjøpekontrakt er gjennomgått i kontraktsmøtet og signert av begge parter, sendes denne til oss i banken. Det er beviset på at du har fått tilslaget på boligen.

Boligkjøperforsikring

I kontraktsmøtet kan du tegne Boligkjøperforsikring dersom du ønsker det. Snakk med megler om du ønsker en anbefaling.

Kjøpe sammen? Skriv samboerkontrakt

Skriv samboeravtale med en gang dere gjør felles investeringer som kjøp av bolig.

 • Samboeravtalen bør oppdateres en gang i året. Da glemmer dere ikke å oppdatere for arv, gaver og annet som skal være særeie eller felleseie
 • Fyll ut og skriv ut 3 eksemplarer som dere signerer. La en tredje person oppbevare et av eksemplarene for sikkerhets skyld
 • Har dere særkullsbarn eller ønsker å begunstige samboer om man skulle falle fra, så er det ekstra viktig å skrive testamente i tillegg til samboeravtalen

Fyll ut  Samboeravtale (pdf) og eventuelt Testament (pdf)  , skriv ut og signer i felleskap.

Signering av lånepapirer
Når rådgiveren din har fått kopi av kjøpekontrakten, er lånepapirene klare for signering.

Lånedokumentene må signeres i god tid før overtakelse av boligen, for at megler skal få kjøpesummen på konto i tide.

Boliglånet

Du avtaler med rådgiver hvilken konto lånet skal trekkes fra og fra hvilken dato i måneden du ønsker.

Hvordan betale i praksis

Kjøpesummen skal være inne på meglers konto på overtagelsesdato, overføring skal skje to dager før.

Vi ordner alt det praktiske rundt overføring av lånesummen og må da ha mottatt signerte lånedokumenter fra deg i forkant. Du kan signere lånepapirer elektronisk i nettbanken (refinansiering), sende i posten eller komme innom kontoret.

Har du sparepenger som skal overføres som en del av kjøpesummen, overfører du det selv til det kontonummer megler oppgir. Om du ønsker det, kan vi ordne med overføring av pengene.

Forsikringer

Både når du bytter bolig eller kjøper bolig for første gang, blir forsikringsbehovet ditt endret. Både boligen og eiendelene du har må forsikres.

I tillegg bør du vurdere om det er behov for å se på livsforsikringer som sikrer deg om noe uforutsett skulle skje. Vi hjelper deg med forsikringer tilpasset ditt behov.  Sjekk våre forsikringer.

Overtagelse
Datoen har endelig kommet! Du er eier og selger er nå "den gamle eieren".

Ved overtagelse møter du megler og/eller den gamle eieren i boligen for å se at alt er som avtalt, og motta nøkler.

Viktig å sjekke ved overtagelsen

Etter mye planlegging og forventning, skal huset fylles med dine ting. Før du får nøklene, takker gammel eier for handelen og gjennomfører det formelle håndtrykket, er det et par ting du bør se over. Både selger og kjøper skal fylle ut overtakelsesprotokollen, som skal sendes til megler. 
 • Se på praktiske ting som alarm, oljetank, hovedstoppekran og eventuelle innrettninger. Spør om det er noe annet som selger tenker at det er lurt å vite om.
 • Sjekk også om vaskingen er bra nok. Selger plikter å ha vasket hele boligen grundig før overtagelse.
 • Er strømmåler avlest? Selger skal betale strøm frem til overtagelsestidspunkt. Les av måleren sammen. 
 • Er pålagt brannslukningsutstyr på plass?
 • Er alle nøkler til dører, boder og sikringsskap på plass?
 • Står riktige ting igjen i boligen? Lamper, skap og hvitevarer, eventuelt annet som er avtalt. •Er avregning av eventuelle fellesutgifter foretatt?

Hva bør du ordne rett etter overtagelsen

 • Sende adresseendring til Folkeregisteret og posten
 • Planlegge flytting – flyttebyrå eller venner og familie?
 • Sjekke at forsikringene dekker din nye bolig og livssituasjon
 • Kjøpe navneskilt til dør og postkasse
 • Planlegge innflyttingsfest

Vi er her for deg

Trenger du råd og tips underveis i boligkjøpprosessen, så kan du alltid kontakte rådgiveren din. Husk at du alltid kan kontakte oss på 915 04800 og på chat.
BoliglånBoliglån for ungeBoliglånskalkulatorBestill verdivurdering