Markedsobservasjon
Historien er en rettesnor når det blåser som verst
En handelskrig som eskalerer mellom de to stormaktene USA og Kina er ikke godt nytt. Det er også finansmarkedet i høyeste grad oppmerksom på. At kineserne svarte med 34 prosent toll på amerikanske varer på fredag har derfor satt nervene - som allerede var ganske strukket - i høyspenn. De kortsiktige effektene av dette «kappløpet» er større usikkerhet og krav om større risikopremier blant investorer. Blant bookmakere er det nå 64 prosent sannsynlighet for resesjon i USA i 2025. De mer langsiktige effektene avhenger av størrelsen på handelshindringene, men at det gir lavere vekst er vi rimelig sikre på. Som vi har sagt flere ganger tidligere gir tollbarrierer og handelshindringer mindre effektive økonomier over tid.
Det nærmer seg prising av mer enn en «vanlig» korreksjon
Med de siste dagers nedtur er bevegelsene større enn i en vanlig korreksjon. Vi er i ferd med å delvis prise inn en resesjon. I figuren under er utviklingen for S&P500 i USA etter at markedet har falt like mye fra toppen som pr fredag 04. april. Det vil si utviklingen etter 17-18 prosent fall.
Figur 1: Utvikling I S&P500 etter 17%-18% initielt fall. Kilde Macrobond, DNB WM Investment Office, S&P Global
Vi ser av figur 1 over at ett år etter det initielle fallet er markedet videre markert ned i ved tre av totalt 13 anledninger. Det er under oljekrisen i ’73, dot.com etter tusenårsskiftet og etter finanskrisen i ’08. Både finanskrisen og oljekrisen var karakterisert ved markerte økonomiske nedturer, mens dot.com–sprekken var preget av både en internettboble som sprakk og terroranslaget 11.september 2001. I de andre tilfellene av nedturer kom markedet seg godt tilbake i løpet av ett år. Ser vi på bevegelsene med litt kortere perspektiv er det klart at det er en del flere tilfeller med videre fall de første par ukene før det kommer opp igjen. Med andre ord ser det ut til at etter et fall på nærmere 20% har markedet i de fleste tilfeller kommet tilbake igjen i USA i løpet av det neste året. I gjennomsnitt har avkastningen vært oppunder 8 prosent i gjennomsnitt det neste året etter en slik nedtur. Flytter vi starttidspunktet til et fall på om lag 25 prosent ser vi at gjennomsnittlig utvikling det neste året er en oppgang på over 20 prosent. Fremdeles er det oljekrise, dot.com og finanskrise som er «de sorte ulvene», men også her begynner nå utsiktene å bli mindre dramatiske (se figur 2 under). Dog er det verdt å merke at det falt 30 prosent -40 prosent mer på det verste under finanskrisen og oljekrisen.
Figur 2 Utvikling I S&P500 etter om lag 25% initielt fall. Kilde: Macrobond, DNB WM Investment Office, S&P Global
Oppsummering og tanker fremover
Vår oppsummering av utviklingen i noen bulletpoints er:
- Resesjon prises i stadig større grad – og bookmakere priser nå 64 prosent sjanse for resesjon i USA i ‘25
- Fra der vi nå er «kreves» det vanligvis resesjon for at markedet skal falle markert videre (mer enn 10 prosent) over det neste året
- I skrivende stund har vi allerede falt 2/3 av medianobservasjonen ved resesjoner
- Det forventes nå mye mer markerte rentekutt i USA – 4 kutt i ’25. Det kommer, hvis økonomien går inn i resesjon
- I Norge handler nå 3 mnd Nibor i desember på 3,9 prosent - tilsvarer i alle fall 3 kutt
- Merk at siste nøkkeltall er langt unna resesjon (arbeidsmarkedstall i USA på fredag). Det er FORVENTNINGER som styrer
- Den store utfordringen nå er «full blown» eskalerende handelskrig mellom USA og Kina. MEN det kan komme forhandlinger og avtaler som endrer bildet raskt
- For S&P500 har fallet i gjennomsnitt ved resesjoner vært om lag 34 prosent (data fra 1960) , men under noen resesjoner som finanskrisen opplevde man mer enn 50 prosent fall fra topp.
Vi har allerede tatt ganske god høyde for både usikkerhet og faren for resesjon. Det er ikke fullt priset at det kommer en resesjon – men vi er godt på vei. Det store spørsmålet er hvor lenge og hvor langt partene er villige til å la handelskrigen pågå. Dette er åpenbart et uvisst spørsmål – det kan vedvare og eskalere, men det kan også komme løsninger og/eller lettelser i forhold til det vi nå priser inn. For langsiktige investorer nærmer vi oss nivåer hvor utfallsrommene kan se mer attraktive ut, men det er definitivt fremdeles mye risiko. En strategi kan være å begynne innfasing av midler, for de som har ledig risikokapasitet og lang horisont, og som har «mage» til å sitte gjennom turbulensen. Men det er alltid krevende å «fange en fallende kniv». Vi begynner imidlertid å se visse tegn til at flere vurderer å gå inn i markedene.
Vi er som tidligere også opptatt av at man har god diversifisering i porteføljer, Spesielt i situasjoner som nå, gjør dette investorer i stand til å utnytte muligheter både innad i aktivaklasser, og på tvers av aktiva. Det er også verdt å minne om at geopolitisk uro sammen med større handelsbarrierer legger press på den langsiktige avkastningen i flere aktiva. Man bør forberede seg på en mer nøktern utvikling fremover, men vi tror fremdeles man får betalt for å ta risiko over tid.
Ansvarsfraskrivelse
Denne presentasjonen, inkludert materiale som er vedlagt, («Informasjonen»), er utarbeidet av DNB Wealth Management Investment Office, DNB Bank ASA («DNB Wealth Management Investment Office»). DNB Wealth Management Investment Office er en enhet i forretningsområdet Wealth Management. DNB Bank ASA er et selskap i DNB-konsernet.
Denne Informasjonen er kun ment for mottakeren og er ikke ment for videredistribusjon. Personer som mottar denne Informasjonen må ikke distribuere den eller sende den til USA, Canada, Australia eller Japan. Å videreformidle denne Informasjonen kan utgjøre en overtredelse av de aktuelle lands verdipapirrett.* Informasjonen er strengt konfidensiell og kan ikke videreformidles uten samtykke fra DNB Wealth Management Investment Office.
Informasjonen er ment som generell veiledning og er ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Informasjonen er videre ikke ment som et personlig råd på noen måte, og utgjør ikke personlig investeringsrådgivning.
Mottakeren av Informasjonen må ikke foreta strategiske beslutninger på basis av denne Informasjonen, og bør foreta sin egen individuelle vurdering av hvorvidt en strategi eller en handling er egnet eller hensiktsmessig.
DNB Wealth Management Investment Office kan ikke garantere at Informasjonen er eksakt, korrekt eller komplett, og har ingen forpliktelse til å oppdatere Informasjonen. DNB Wealth Management Investment Office fraskriver seg ethvert ansvar for direkte eller indirekte tap som skyldes tolkning eller bruk av denne Informasjonen.
DNB Bank ASA er registrert i foretaksregisteret med organisasjonsnummer NO 984 851 006 og er under tilsyn av Finanstilsynet. Detaljer om regulering av lokale tilsynsmyndigheter utenfor Norge er tilgjengelig på forespørsel.