Meny

Sparing i fond - finn ut hvilket fond som passer for deg

illustrasjonsbilde
Sparing i fond er et enkelt og smart alternativ for deg som skal spare langsiktig. 
Vårt beste råd er å spare fast i fond hver måned.

Aksjefond

Et aksjefond er en samling av flere aksjer som en profesjonell forvalter har plukket ut for deg. En aksje er rett og slett en eierandel i et aksjeselskap. Sparer du i aksjefond eier du altså en liten bit av mange forskjellige selskaper, og på den måten spres risikoen. Fondets verdi blir målt som et gjennomsnitt av alle aksjene som inngår i fondet til enhver tid.

Forvalterne vil kjøpe og selge aksjer underveis - for å skape avkastning. Det kalles aktiv forvaltning.  

Indeksfond

Et indeksfond følger utviklingen til utvalgte aksjer i et marked. Disse utvalgte aksjene er samlet i en såkalt «indeks». Indeksen består av de mest omsatte aksjene i det aktuelle markedet. Et marked kan være en bransje, et land eller en verdensdel.

Siden forvalterne av et indeksfond ikke aktivt plukker aksjer, kalles gjerne indeksfond for «passivt forvaltede fond». 

Eksempel: Den mest kjente indeksen i Norge er Hovedindeksen på Oslo Børs. Hovedindeksen består til enhver tid av de 55 mest kjøpte og solgte aksjene på Oslo Børs. Kjøper du fondet DNB Norge Indeks skal du regne med å få omtrent samme avkastning som hovedindeksen på Oslo Børs viser. 

Kombinasjonsfond

Et kombinasjonsfond er en slags pakke av andre fond. Forvalterne av kombinasjonsfond investerer i både aksjefond og rentefond. 

Det er mange varianter av kombinasjonsfond, som regel går variasjonene på hvor mye av fondet som investeres i aksjer og hvor mye av fondet som investeres i renter. Jo mer i aksjer, jo mer risiko, jo mer i renter, jo lavere risiko. 


Rentefond

Et rentefond investerer i rentemarkedene. Å investere i rentemarkedet betyr å kjøpe og selge låneapirer. Det kan for eksempel være at en kommune eller et større selskap har lånt penger, og de har forpliktet seg til å betale tilbake på en viss dato. Hva de har lånt, og renten de må betale står i en låneavtale. En slik låneavtale kalles gjerne en obligasjon, og en obligasjon kan selges og kjøpes. 

Enkelt sagt investerer og eier et rente- eller obligasjonsfond mange slike lånepapirer.

Miljøfond

Miljøfond skal ta hensyn til både miljø, klima og menneskerettigheter. I DNB har vi bestemt at alle våre fond må følge FN's internasjonale retningslinjer for ansvarlighet og bærekraft. For miljøfondene våre har vi satt enda strengere regler. De investerer verken i ttobakk, pornografi, kontrolversielle våpen, eller selskaper med vesentlig virksomhet innen kull og oljesand.

Fond i Spare

Fond kjøper du enkelt og greit i appen Spare. Her får du også full oversikt over sparingen din til enhver tid!

Mer informasjon om Spare
Last ned Spare til iPhoneLast ned Spare til Android
Aksjesparekonto
I Aksjesparekonto kan du handle aksjer og aksjefond uten å måtte skatte av gevinster underveis. Det koster ingenting å opprette og du åpner den på 1-2-3!
Les mer og opprett AksjesparekontoGi fond i gaveMarkedssyn